Обречени ли сте на успех, ако имате коефициент на интелигентност

...
 Обречени ли сте на успех, ако имате коефициент на интелигентност
Коментари Харесай

Високото IQ гарантира ли успех в живота?

 Обречени ли сте на триумф, в случай че имате коефициент на просветеност (IQ) колкото именития физик Алберт Айнщайн?

Отговорът на този въпрос е малко по-сложен, в сравнение с допускате, в случай че въобще IQ може да се употребява за меродавен знак за премерване на разсъдък.

На първо място, няма по какъв начин да знаем дали сте по-умен или по-глупав от Айнщайн, защото той в никакъв случай не се е подлагал на тест за просветеност.
Поради това се счита, че IQ-то на гениалния немец надвишава 160.

Истината е, че тези цифри могат да се одобряват по-скоро като ориентир, предава The Guardian.

Тестовете за просветеност на Mensa се изготвят, като представянето на изпитвания се прави оценка по отношение на междинната стойност за същата възрастова група, основана на серия от проби, които нормално се концентрират върху разпознаването на облици, логичност и способността за решение на проблеми.

За главен пример при тези проби се употребява цифрата 100, като множеството хора реализират резултати сред 70 и 130. Едва 2.5% от тестваните имат IQ над 130.  

Членове на Mensa могат да станат единствено тези, които попадат в горните 2% от всички провели теста.

Въпреки че процентите за участие наподобяват много елитарни, представителят на организацията показва, че „ е по-лесно да влезнеш в Mensa, в сравнение с в избрани голф клубове “.

Целта на IQ тестванията не е да мери познанието, а самостоятелната дарба за учене и скоростта на разбиране на информация.

Поради това психолозите имат разнопосочни отзиви дали би трябвало да се има вяра на iQ тестванията. Въпреки че някои се кълнят в тях, всичко, което можем да кажем за тестванията, е, че те мерят избрана, тясна формулировка на интелигентността - способността за решение на проблеми напрегнат.Говорителят на Mensa показва, че има мощна корелация сред високото IQ, положителното здравословно положение, дълголетието и кариерния триумф, само че признава, че високото IQ може да докара и до обществена изолираност.

Една от задачите на организацията Mensa е да събере на едно място „ надарените “ деца, защото обществото може да ги откри за малко странни.

Последното изказване още веднъж слага въпроса какво е просветеност.

Ако сте брилянтен шахматист, само че не можете да се оправите с „ същинския живот “, тогава коя формулировка за разсъдък би трябвало да се приложи към вас? 
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР